logo

Aktuelnosti

Obeležena godišnjica Varovničke bitke

Gradska opština Mladenovac obeležila je godišnjicu Kosmajsko Varovničke bitke.

Vence na spomenik na Varovnicama, spomenik Srpskom ratniku i spomen kosturnici na gradskom groblju položili su zamenik predsednika Gradske opštine Mladenovac, Dejan Vićovac, predsednica Skupštine opštine, Gordana Dimitrijević-Bjeličić, zamenik predsednika Skupštine opštine Dušan Ignjatović i član opštinskog Veća Zoran Jocić, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918.godine.
Kosmajsko Varovnička bitka se vodila od 6. do 9. decembra 1914. na brdima desetak kilometara od Mladenovca i značajno je doprinela ostvarenju najblistavije pobede srpske vojske u prvoj godini Velikog rata pobede na Kolubari. Sve je počelo naredbom Vrhovne komande da se napusti Beograd i da se snage odbrane prestonice povuku na Varovnice i tu organizuju odbranu desnog krila i zaleđa glavnih snaga na zapadnom frontu.
Prisutnima su preneti pozdravi i zahvalnost predsednika Gradske opštine Mladenovac, Vladana Glišića, koji zbog obaveza nije mogao da prisustvuje skupu.
Povodom jednog od najznačajnijih istorijskih događaja na teritoriji opštine, predsednik opštine je u svom govoru, koji je prisutnima pročitan, naveo da je obeležavanje Varovničke bitke prilika da se setimo podviga naših predaka, heroja Prvog svetskog rata i odamo počast svim znanim i neznanim borcima koji su položili svoje živote za odbranu Srbije.
“Želim da vam se, u ime Gradske opštine Mladenovac, zahvalim što ste došli da se još jednom podsetimo na Varovničku bitku, ali da pre svega odamo počast njenim učesnicima koji su svojom herojskom borbom omogućili da danas budemo ovde.
U istoriji postoje datumi koji presudno utiču na opstanak i budućnost jednog naroda. Jedan od njih je i 8. decembar 1914. godine kada se na ovom mestu i brdima oko nas odvijao jedan od najkrvavijih bojeva Velikog rata. Na ovaj dan su srpski vojnici, većina iz okolnih sela, koji su, braneći svoje domove i sela, svoje porodice, omogućili da srpska Prva armija pod komandom generala Živojina Mišića ostvari najveću pobedu naše vojske u Prvom svetskom ratu – Kolubarsku bitku.
Kao i pre više od jednog veka, i danas je svet u ratu, ali drugačijem i većem nego ikada pre. U ratu protiv neprijatelja koji ne zna za liniju fronta, protiv koga se ne bori puškama i topovima.
Zato su Varovnice svuda oko nas. U našim bolnicama i domovima zdravlja, u našim fabrikama i mestima gde radimo, u našim domovima i porodicama. Svi danas treba da budemo junaci. Da svojim ponašanjem, odgovornošću i solidarnošću prema svima i svakome pokažemo da se i najveći i najpodmukliji neprijatelj može savladati i pobediti. To nam već devet meseci pokazuju naši istinski heroji, naši lekari i svi medicinski radnici.
Kako su ratnici sa Varovnica svojim junačkim delima omogućili nama, svojim potomcima da postojimo, tako i mi danas, dugujemo našoj deci i budućim generacijama da nećemo pokleknuti i da ćemo ovu bitku dobiti.
Iako je Varovnička bitka sve dalje od nas, naša je obaveza da je se sećamo. Posebno želim da se zahvalim Društvu za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova kao i pripadnicima Vojske Srbije koji godinama dostojno obeležavaju ovaj datum i sećanje na naše velike pretke.
Srpskim junacima sa Varovničkog brda, neka je večna slava i hvala", stoji u obraćanju predsednika Gradkse opštine Mladenovac, Vladana Glišića.
Varovnice1
Varovnice2
Varovnice3
Varovnice4
Varovnice5
Varovnice6
  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.